Świętowaliśmy 102. urodziny św. Jana Pawła II

Była wspólna modlitwa, słuchanie słów polskiego Papieża i świadectwa prezes Hospicjum Pomorze Dzieciom z Gdańska oraz niezwykły koncert zespołu Trzecia Godzina Dnia. Tak świętowaliśmy 102. urodziny św. Jana Pawła II.

Tytuł „Wieczór przy strumieniu” nawiązywał do „Tryptyku Rzymskiego” Karola Wojtyły i składał się z trzech części. W pierwszej znalazło się wspomnienie św. Jana Pawła II i spotkanie z jego słowem. W drugiej wystąpiła Ewa Liegman, prezes Hospicjum Pomorze Dzieciom z Gdańska. – Gdybym was dziś zaprosiła do hospicjum musielibyście spojrzeć w oczy gasnącemu dziecku. W takiej sytuacji zazwyczaj odwracamy głowę, bo to za bardzo boli – mówiła. – W dzisiejszym świecie, w momencie postawienia ostatecznej diagnozy już nie mówimy, ale krzyczymy, że nic więcej nie da się zrobić. A ja chcę wam udowodnić, że właśnie w momencie końca świata uchylają się drzwi, do których nie mieliśmy dotąd dostępu. Nikt tak genialnie nie mówi o godności życia od naturalnego poczęcia do śmierci jak Jan Paweł II, powinniśmy raz jeszcze odnowić tę wiedzę – przekonywała.

W trzeciej części wieczoru wystąpił zespół Trzecia Godzina Dnia, który w tym roku świętuje swoje 40-lecie i jest akurat w ogólnopolskiej trasie promującej nową płytę zespołu „Twoje imię”. W Bydgoszczy wykonali wiele swoich przebojów, które śpiewały z nimi tłumy zgromadzone w kościele na pl. Piastowskim. Ale zabrzmiały też utwory z nowej płyty.

Całe wydarzenie organizowali wspólnie Fundacja „Kaktus” i parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa w Bydgoszczy. Podczas koncertu przypominano, że św. Jan Paweł II jest patronem województwa kujawsko-pomorskiego, uczestnicy otrzymali w prezencie komiks opowiadający o życiu polskiego Papieża. Prowadzona była też zbiórka na letni wypoczynek dla dzieci polskich i ukraińskich. Obchody 102 rocznicy urodzin Jana Pawła II zostały objęte patronatem J. E. Ks. Bp. Krzysztofa Włodarczyka Ordynariusza Diecezji Bydgoskiej oraz Piotra Całbeckiego Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.